Аптеки във Врачанско вече работят с новия лекарствен списък
Аптеки във Врачанско вече работят с новия лекарствен списък / netinfo

65 аптеки от област Враца са сключили договори с Районната здравноосигурителна каса за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК. Индивидуалните договори на аптеките влизат в сила от 1 юни 2009 г. Краен срок за сключване на договори между аптеките и РЗОК няма.При 44 от аптеките във Врачанска област ще се отпускат лекарствени продукти, предписвани по протоколи.


С влизането в сила от 1 юни на новия Позитивен лекарствен списък няма да има листи на чакащите по програмите за скъпоструващо лечение. Изискванията на НЗОК за лечение на пациентите по тях са публикувани на интернет страницата на НЗОК на адрес: www.nhif.bg.


РЗОК-Враца напомня, че всички рецепти, с които пациентите отиват в аптеките, трябва да се приемат и обработват. НЗОК ще гарантира необходимото време на аптеките за въвеждане на рецептите, които са получени от тях след 1 юни, без да се създава напрежение и невъзможност за обработка на информацията. Напомняме, че нормативната уредба определя валидност на рецептата от 15 дни, което още веднъж потвърждава позицията на НЗОК, че аптеките следва да приемат всички рецепти, в т.ч издадените преди 1 юни 2009 година. За целта бяха направени необходимите промени в софтуера на аптеките с цел обработка на рецепти за отпадналите в новия списък 335 лекарствени продукти.


Всички пациенти, които получават лекарствата си с новата тримесечна рецепта трябва да заплащат потребителска такса в размер само на 2,40 лв., а не за всеки от отрязъците A, B и С на рецептата. Издаването на рецепта, независимо дали е единична или тройна, е свързано с един преглед при лекар и попълването на един амбулаторен лист от него. Пациентите, на които е поискана тройна такса, за всеки един от отрязъците на рецептата, могат да подават жалби в съответната РЗОК.