Алкохол и наркотици се разпространяват еднакво във Видин
Алкохол и наркотици се разпространяват еднакво във Видин / Община Видин

Няма съществена разлика в динамиката на разпространение и употреба на наркотици и алкохол - това стана ясно от годишния доклад, представен от Красимира Елисеева, председател на ОбС по наркотични вещества.   Силните страни в досегашната превенция са, че във всички училища се провеждат дейности и инициативи, в които се включват все повече специалисти (членове на ОбСНВ) от институции, имащи отношение към възпитанието и здравето на младите хора.

В доклада бе посочено, че най-често употребата на синтетични наркотици става на младежки партита и в дискотеки, където е най-голяма вероятността да се приемат в съчетание с алкохол, а това повишава риска за здравето.

Само за 2012 г. Община Видин е финансирала изработване на стикери с послания за шофиране без алкохол, превантивни пособия с послания против тютюнопушенето и награди за участниците във викторина на тема „Тютюнопушене и здраве".

На заседанието на ОбСНВ бяха направени изводите, че трябва да се подобри комуникацията между всички институции и да се потърсят възможности за развитие на превантивни проекти и дейност, насочени към работа със зависими.

На срещата присъства и заместник-кметът на Видин Борислава Борисова. Тя заяви, че общината ще съдейства активно за пълноценното изпълнение на общинските програми за превенция.