АЕЦ опровергава информация на Стандарт
АЕЦ опровергава информация на Стандарт / netinfo
АЕЦ Козлодуй опроверга статия поместена днес във вестник “Стандарт”. В статията се казва че “Фирмата "Фронтиер", която изплува в скандала с Вальо Топлото, е точила пари от АЕЦ "Козлодуй" с транспорт на ядрено гориво. ...баржата за транспортиране на отработеното ядрено гориво в атомната централа е дадена на фирма на Красимир Георгиев и Георги Сотиров. Така, вместо АЕЦ сама да извозва горивото, тя плаща за транспорта на "Фронтиер".

В писмото от АЕЦ се казва: “Държим категорично и най-отговорно да заявим, че изнесените данни не отговарят на истината.

Фирма “Фронтиер” никога не е била посредник при транспортирането на отработено ядрено гориво (ОЯГ) от АЕЦ “Козлодуй”.

Единствените партньори на атомната централа при изпълнение на задълженията като страна по договорите за доставка и връщане на ядреното гориво са доставчикът на свежо ядрено гориво – “ТВЕЛ” и организацията, приемаща отработеното ядрено гориво – “Тех-снаб-експорт” и двете от Русия.

Отработеното гориво от 30 години се извозва по една и съща схема до украинско пристанище по р. Дунав със специализирана баржа “Наутилус”, която е собственост на АЕЦ “Козлодуй”.

Цялата организация по транспорта и предаването на ОЯГ на руската страна винаги е била извършвана от нас, без каквито и да било посредници (български или чужди фирми). За провлачването на баржата от пристанище АЕЦ “Козлодуй” до украинското пристанище се използва тласкач, който наемаме само от Българско речно плаване – Русе. "