АЕЦ Козлодуй завършва 2007 с печалба
АЕЦ Козлодуй завършва 2007 с печалба / netinfo
4 млн. лв. печалба очаква АЕЦ „Козлодуй” за 2007г, съобщи днес изп. дир. Иван Генов. Той определи сумата като голямо постижение на централата, тъй като, чрез определените от ДКЕВР продажни цени на електроенергията за регулирания пазар, се е очаквало АЕЦ да завърши годината със загуба в размер на 41,5 млн.лв.

За добрите резултати са помогнали допълнителните приходи от договорени по-високи цени на електроенергията за свободния пазар, както и направените модернизации на 5 и 6 блок, позволили производство с 30-40 мегавата повече от проектната им мощност. Подобрената ефективност на блоковете е в резултат на редица стъпки, сред които повишаване на качеството на експлоатационните и ремонтни процедури, внедряване на съвременно технологично оборудване, намаляване на времето за ремонт, чрез подмяна на оборудване, планиране на ремонтните дейности и др.

Със спирането на 3 и 4 блок на централата, дела на АЕЦ „Козлодуй” в производството на електрическа енергия за страната е намалял с 8,7 % и в момента е 33,98%.

С 33% пък е намалял приноса на АЕЦ към опазването на околната среда, тъй като спрените мощности са заменени в национален мащаб с други - не толкова екологични производства, каза още Ив. Генов.