Административен съд Видин обяви за нищожни решения за продажба на земеделски земи
Административен съд Видин обяви за нищожни решения за продажба на земеделски земи / Дарик Враца

По протест на Прокурор от Районна прокуратура Белоградчик се  оспорват 10 Решения на Общинските съвети в Чупрене, Белоградчик и Димово, съгласно, които е възложено на кметовете на тези общини да организират и проведат процедури на продажба за имоти частна общинска собственост чрез публичен търг с явно наддаване. Съображенията за оспорване на решенията на общинските съвети са, че същите са взети в противоречие със Закона за опазване на земеделската земя /ЗОЗЗ/ в сила от 21.12.2015 г., съгласно разпоредбите на който в срок от 5 години от влизането му в сила, земеделските земи не могат да бъдат предмет на други разпоредителни мерки, освен ако не са включени в проект, според който да подлежат на принудително отчуждаване.

По 8 от делата, Административен съд Видин постанови решения, с които обяви за нищожни решенията на общинските съвети в Чупрене, Димово и Белоградчик, с които е възложено на кметовете на общините да организират и проведат процедури за продажба на поземлени имоти частна общинска собственост, чрез публични търгове с явно наддаване.

Административно дело № 115/2016 г., с което се оспорва решението на общински съвет Чупрене за провеждане на процедура за продажба на поземлен имот, в землището на с. Търговище е обявено за решаване и предстои съда да се произнесе с Решение по него.

Дело № 118/2016 г. срещу Общински съвет Чупрене за продажба на имот в с. Горни Лом е насрочено за разглеждане на 19.09.2016 г. в открито съдебно заседание.

 

Решенията подлежат на обжалване пред Върховен административен съд, в четиринадесет дневен срок от съобщаването им на страните.