АБВ ще разреши свобода на коалирането по места за следващите избори
АБВ ще разреши свобода на коалирането по места за следващите избори / Дарик Враца

Местните структури на партия АБВ ще имат пълната свобода да се коалират с партии от цялото политически пространство, стига да имат общи идеи и силен кандидат, каза във Враца президентът Георги Първанов. „За нас е важно да влезем сериозно, мощно в местната власт, да имаме и кметове, и представители в общинските съвети.

Имаме приет на първо четене проект за предизборна платформа, като един от авторите е Иван Аспарухов - човек с огромен опит в местната власт. Водим разговори с редица партии и вероятно ще имаме разбирателство да дадем зелена улица на местни коалиции". Първанов обясни, че ще има и партии, които „няма да влязат в препоръчителния списък" за коалиране, но не пожела да назове имена преди да е минала националната конференция на партията.

По темата с предстоящите избори мнението си изказа и зам.министърът на МРРБ Иван Аспарухов. Според него хората едва преди 6-7 години са осъзнали, че освен кмет в общините има и общински съвет, който ако работи добре може да спомогне много за положителното развитие на общините.

„Ние обаче сме свидетели и на много безплодни гласувания, и плаващи мнозинства. Така, че нашата задача е АБВ да заеме тази ниша в местните парламенти и да е предсказуема в поведението си. Това ще е по-добре и за самия общински съвет, и за ръководството на общината", коментира Аспарухов.

АБВ ще разреши свобода на коалирането по места за следващите избори
netinfo

Двамата с президента Първанов присъстваха на областната изборна конференция на АБВ. За областен председател бе избран Славей Григоров. В областния съвет влизат още д-р Юлия Кънчева, Гергана Тодорова, Кръстьо Филипов, Иван Аспарухов, Тошко Стоянов, Сергей Кирков, Марияна Тенева,от Криводол - Рангел Крумов и Тошко Павлов, от Бяла Слатина - Никодим Петров, Борислав Попов, Козлодуй - Анатоли Абаров, Роман - Иван Алексиев, Оряхово - Цено Велчев и Хайредин - Светла Петрова.