7-ми дан сенсей по айкидо във Враца
7-ми дан сенсей по айкидо във Враца / netinfo

Сенсей Антъни Йейтс пристигна на двудневно посещение във Враца. В неделя той проведе тренировка в зала “Вестител”. Сенсей Йейтс е председател на Европейската Йошинкан айкидо федерация. Притежава 7-ми дан. Носител на традицията на Гозо Шиода – ученик на О`сенсей Морихей Уешиба – създателя на айкидо.

Йошинкан айкидо е твърд стил, приет “на въоръжение” в специалните части на Япония и токийската полиция, въпреки че според него е много подходящо бойно изкуство за полицията. Пенсиониран директор на училище в Лондон, сенсей Йейтс е блестящ математик и педагог.

На въпроса каква е симбиозата между айкидо и математика, Сенсея с усмивка казва, че намира много добра връзка помежду им. „Опитвам се да обясня айкидо от гледната точка на физиката и биомеханиката, това е естественото обяснение, но вярвам, че айкидо е много повече от това. То е чувство” – добавя още той.

В България пристига през 1993г. по заръка на Гозо Шиода за развитие на Йошинкан айкидо в България. Оттогава всяка година провежда семинари в София. Във Враца е за пръв път по покана на клуб по джудо “Ипон” – Враца и лично на треньора Николай Стимчев, негов ученик. За него Сенсея казва: „Малък мъж с голям дух (Ники е висок 162см), харесвам Николай, добър ученик е и има големи заложби.