520 места за след 7-ми клас във Враца
520 места за след 7-ми клас във Враца / Дарик Враца

21 паралелки с интензивно изучаване на чужд език ще приемат ученици след 7-ми клас в област Враца, съобщи днес директорът на Регионалния инспекторат Галина Евденова. Най-много са паралелките в ПМГ - 7 на брой, следват тези в ЕГ - 5 паралелки, в СОУ "Христо Ботев" Враца - 3 паралелки, в СОУ "Иван Вазов" Мездра - 2 паралелки и по една в СОУ "Козма Тричков", СОУ "Васил Кънчов" Враца, СОУ "Христо Ботев" Козлодуй и СОУ "Васил Левски" Бяла Слатина.

През настоящата учебна година седми клас във Враца ще завършат общо 591 ученици, като училищата в областния град ще предложат места за 520 деца. Общо в областта седми клас завършват 1609 ученици, с 24 по-малко в сравнение с предходната година. Запазва се тенденцията за постоянно намаление на броя на учениците, заяви още Г.Евденова.

За първи път тази година завършващите 8-ми клас са под 1000 - 906 ученици. Миналата година средното си образование в областта са завършили и 1105 деца. Тенденцията, показваща демографски срив, ще продължи и през следващите години, тъй като според справката и започващите първи клас също ще са по-малко в сравнение с 2011 г.