5% отстъпка за декларациите, подадени по електронен път  до 31 март
5% отстъпка за декларациите, подадени по електронен път до 31 март / Дарик Враца - арихв

Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. Изпращането на документите по електронен път може да стане с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице, или с електронен подпис.

От началото на годината в офис Враца са издадени 128 персонални кода, при средномесечно през 2014 година 73 броя. Само за две седмици са приети 320 декларации за облагане доходите на физически лица, от които 79 % са подадени по електронен път, за същия период на м.г. са приети три пъти по-малко декларации, а относителния дял на подадените по интернет е под 10 %.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

 

Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.