47 строежа във врачанско - незаконни
47 строежа във врачанско - незаконни / Sofia Photo Agency

62 акта за незаконни строежи е съставила от началото на годината досега Дирекция строителен контрол, сектор Враца.

За същия период влезлите в сила заповеди за премахване на строежи са 47, от тях 6 са премахнати принудително, а 31 - доброволно. Информацията бе оповестена от представител на дирекцията на заседание на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията. Проверени са издадените разрешения за базови станции на територията на Враца, едно е отменено и строежът вече е премахнат от собственика.

"Има тенденция за спазване на законовите разпоредби касаещи контрола по изпълнение на строежите, по одобряване на строителните книжа и контролните функции на общините", констатират от ДНСК. "Главните архитекти реагират в срок, преписките по премахване на незаконните строежи се предвижват в по-кратък период, което повишава доверието на гражданите в дейността на институцията".

До края на октомври издадените от главните архитекти на общините разрешения за строеж са 575 броя, от тях 414 са проверени от инспекторите на ДНСК, нарушения не са открити.

Не са открити нарушения и при проверките на 14 бетонови възли и асфалтови бази на територията на областта. Представените декларации за съответствие на влаганите строителни материали отговарят на действителността.