17 млн.лева за нови програми от Националния план за действие по заетостта
17 млн.лева за нови програми от Националния план за действие по заетостта / netinfo
“Развитие на гъвкавостта и сигурността на пазара на труда за предотвратяване и овладяване на последиците върху заетостта от икономическата и финансовата криза” е визията на Националния план за действие по заетостта през тази година, съобщиха от Агенцията по заетостта.

През настоящата година се предвижда да се реализира активната политика по заетостта в рамките на 186 млн. лева за осигуряване на заетост на 84 000 лица и обучение на 15 912 лица.

В сравнение с 2008 г. през тази, с цел постигане на още по-голяма ефективност в заетостта, се увеличават с 9 до 39% повечето индивидуални размери на изплащаните средства. Увеличава се и почасовото трудово възнаграждение на лицата, включени в програми и мерки, съгласно Закона за насърчаване на заетостта.

През 2009 г. в Националния план за действие по заетостта е заложено да продължи реализацията на националните програми: ”В подкрепа на майчинството” , “От социални помощи към осигуряване на заетост”, “Възобновяване и опазване на българската гора”, “Асистенти на хора с увреждания”, “Помощ за пенсиониране”, “Активиране на неактивни лица”, за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, на програмите “Старт на кариерата”, “Мелпомена” и на проект за младежи, напуснали училище.

В плана са разписани новите национални програми за заетост “Нова възможност за заетост” и “Социални услуги в семейна среда”. За двете програми са предвидени близо 17 млн. лева.