/ Община Мездра
Три дни Фондация АДРА-България бе в услуга на жители на Мездра, като предлагаше изследване на костна плътност. Инициативата бе със съдействието на общинската администрация, където се провеждаха прегледите. Мениджър проекти на фондацията Симеон Гугутков бе приятно изненадан, че сред пациентките има само няколко случая на намалена костна плътност, което е в рамките на нормалното.

Той го отдава на малкото населено място, където хората могат сами да отглеждат екологично чиста храна - важен фактор за здравето. „Повечето хора питаха какви лекарства да вземат, а никой не попита дали и колко вода трябва да пие, прави анализ Гугутков, което показва колко сме отдалечени от природосъобразния начин на живот“.
 
От болестта са застрашени предимно хора с нисък социален статус, самотно живеещи и такива, за които здравната система е далечна и недостъпна, допълва ситуацията специалистът, като уточнява, че в България има много такива хора.
 
Това е предпоставка за следващите дейности на фондацията, които планират за най-бедния регион - Северозападна България, прегледи с оборудвана мобилна поликлиника „Зелена линейка“, както и услуга „Социален асистент“. Инициативата е предвидена за есента.
 
Мениджър проекти на Фондация АДРА изказа благодарности на Община Мездра за съдействието и продължи обиколката си из страната - Кюстендил, Кърджали, Нова Загора, Плевен.