15 общински сгради с енергийни сертификати
15 общински сгради с енергийни сертификати / Община Монтана

Енергийно обследване на общински сгради направи Община Монтана по проект "Подготовка на община Монтана за успешно развитие през следващия програмен период 2015-20120г" по оперативна програма „Регионално развитие".

Сградите вече имат издадени сертификати за енергийните характеристики и технически паспорти. Обследвани са 15 обекта - 5 детски градини (ЦДГ № 12, ЦДГ № 7, ЦДГ № 4, ЦДГ № 6 и ЦДГ № 9), 4 училища (8 СОУ, 4 ОУ, 1 ОУ и ПМГ), Младежкия дом, ДТ"Драгомир Асенов", РБ"Гео Милев", ОДК"Ние, врабчетата", НЧ"Разум 1883" и два музейни обекта - експозиционната зала на историческия музей и етнографския музей (къща на Христо Михайлов).

Предстои сключване на договор с изпълнител за изготвяне на 17 проекта за ремонт и реконструкция на същите сгради, включително и обновяване на два парка - „Калето" и „Огоста". Инвестиционните проекти ще включват внедряване на мерките за енергийна ефективност, предписани в енергийното обследване на сградите, основен ремонт на всички инсталации в сградите, както и конструктивно укрепване, където е необходимо. В проектите ще бъде предвидено осигуряване на достъпна среда и благоустрояване на територията около сградите.

В изпълнение на дейностите по публичност на проекта са проведени информационен форум и анкета, изготвени и разпространени са 1000 информационни брошури и 50 постера с данни за проекта.