110 години от рождението на художника-декоратор Пенчо Георгиев
110 години от рождението на художника-декоратор Пенчо Георгиев / Галя Василева, Дарик - Враца

Изложба по случай 110-годишнината от рождението на художника Пенчо Георгиев беше открита вчера в Художествената галерия на Регионалния исторически музей-Враца. Роден е на 1 февруари 1900г. във Враца по време, когато българското художествено изкуство се развива под знака на смели иноваторски търсения, уточни Христо Божков от Художествената галерия.

През 1928 г. авторът печели конкурс за специализация в чужбина и заминава за Париж, където учи в няколко различни ателиета. Там създава редица гравюри и живописни творби със сюжета и живота на народните низини и периферията на френската столица. Като стилова необходимост много характерно за него е, че човешкото лице в платната му добива иконна суровост и строгост.


След завръщането си в България той продължава да работи с рядка упоритост за театъра като декоратор. Създава и редица илюстрации към приказки от българското творчество. Пенчо Георгиев умира при трагичен инцидент в Народния театър на 40- годишна възраст.


Фондът на художествената галерия притежава 95 негови творби, в момента в малката зала на музея са показани 80. Изложбата ще остане в продължение на един месец.