100 доброволци на БЧК обучи екипът на ОИЦ-Видин
100 доброволци на БЧК обучи екипът на ОИЦ-Видин / ОИЦ Враца

100 доброволци на БЧК от всички 11 общини от областта обучи екипът на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин) в рамките на националната кампания на мрежата от 28 информационни центъра, БЧК и програмите, финансирани от ЕСИФ „Заедно за съпричастността".

Целта на инициативата, която видинския областен информационен център реализира в периода 16-26 ноември 2015 г., бе служителите от центъра да обучат координаторите и доброволците на БЧК, които по време на раздаването на пакети с храни на най-уязвимите социални групи (осигурени по Оперативна програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица) да им предоставят информация за възможностите на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Така информацията ще достигне пряко до най-нуждаещите се лица и те също ще могат да се възползват от подкрепата на Европейските фондове.

В изпълнениe целите на кампанията екипът на ОИЦ-Видин проведе 7 срещи в общините Видин, Брегово, Димово, Белоградчик, Ружинци, Грамада и Макреш. На срещите във Видин (предварителна и основна) екипът на ОИЦ покани и представители на общините Чупрене, Ново село, Бойница и Кула и така представители на БЧК и доброволци на организацията от всички общини в областта бяха запознати с текущи и предстоящи проекти в област Видин, финансирани от ОПРЧР, в направления „Социални услуги и заетост" и „Професионално обучение и заетост". Предоставената информация бе разпространена и чрез специално изготвени от екипа на ОИЦ-Видин брошури, който да се раздават от доброволците на социално уязвимите лица.
На срещите присъстваха, както доброволци на БЧК, така и представители на социални институции, местни власти и уязвими групи (възрастни хора, които получават енергийни помощи).

Със срещите, реализирани в рамките на кампанията „Заедно за съпричастността", екипът на центъра завърши основния цикъл от събития по проект „Областен информационен център-Видин", финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ" 2007-2013 г. Удължението на работата на ОИЦ-Видин, като част от мрежата от информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България, е предвидено по процедура BG05SFOP001-4.001 - „Осигуряване функционирането на националната мрежа от 27 областни информационни центрове", финансирана от Оперативна програма „Добро управление" 2014-2020 г.