/ iStock
Видин е домакин на Международния парад за ретро автомобили Vintage vehicles Vidin 2022. В събота, на 6 август, за шести пореден път дунавският град ще посрещне близо 100 различни ретро автомобила и мотоциклети от страната, Румъния и Сърбия, това съобщи пред БТА основният организатор на събитието Иван Цолов.

Освен това ще има организирани игри с награди, томболи и изненади, допълни Цолов.

Както всяка година, парадът ще започне с шествие от паркинга на Община Видин, ще премине през града до средновековната крепост "Баба Вида", която е един от стоте Национални туристически обекта. Към него ще се присъединят и участниците в Националния мотосъбор, който също се провежда в дунавския град и е събрал над 200 рокери от България и чужбина. 

Сред най-атрактивните коли ще бъде автомобилът на Дан Колов от 1928 г. – „Десото“, както и автомобил от 1968 г., който е бил собственост на легендата на българската естрада Емил Димитров.

Посетителите на  Vintage vehicles Vidin 2022  ще бъдат посрещани от красиви момичета, облечени ретро, които под звуците на рок музика ще препращат към живота през 60-те години на миналия век. Специални гости ще бъдат актьорите, които участват в новия български телевизионен сериал "С река на сърцето", продукция на Нова телевизия, допълни Цолов. Той разкри, че по време на парада ще бъде заснета и сцена към сериала, който вече пети месец се снима във Видин. 

Гостуващият тези дни във Видин Цирк "Колозеум" също ще се включи в мероприятията и посетителите ще могат да видят и се снимат до старите возила и с камилата Султан.

И тази година около крепостта "Баба Вида", освен ретро возилата, ще бъде подреден базар, където посетителите ще открият тематични подаръци, местно вино, аксесоари и масла за автомобили, работилници за най-малките. Ще има още много специални гости и изненади, каза за БТА Белла Антова от платформа "Sтетика", които са съорганизатори на парада. Тя допълни, че в детската работилница, където малчуганите оцветяват гипсови фигурки, тази година е тематична – т.е.  гипсовите фигурки са с формата на различни автомобили и мотори, което се надява да зарадва децата.

Организаторите  ще предложат и места за хапване и за пийване, които са доста атрактивни, допълни  Антова. Школата по модерен балет Swing отново ще ни партнира по малко по-различен начин, а диджей, който ще се грижи за музиката, е една млада дама от Видин - Яница Иванова , каза още Белла Антова.

Спонсори на тазгодишния парад са Община Видин и Областната управа, бензиностанция "ТИП", верига магазини „Зора“, фирмата за велосипеди „Крос“ и още много други местни фирми и организации.

Сборният пункт на всички ретро автомобили и мотори е паркингът на Община Видин, откъдето на 6 август между 9:00 и 9:30 часа ще потегли парадното шествие към крепостта "Баба Вида", където ще бъдат разположени возилата, уточниха организаторите.
БТА