/ Община Кула
Тази нощ в Кула пресъздадоха обичая "Къпачи", който е традиция от над 100 години. Това съобщи кметът на града Владимир Владимиров. Заради противоепидемичните мерки участниците са намалени тази година на 9 души, които се очакват да пристигнат пред сградата на общината до обяд.

Обичаят започва на 19 януари, когато се празнува по стар стил Йордановден, съобщи Христела Александрова, гл. експерт "Хуманитарни дейности" в община Кула.

В полунощ се събира група от млади мъже, ергени, облечени в автентични носии, чиито брой трябва да е нечетно число - 7, 9 или 11. От тази група един се облича като младоженец, а друг като булка. Останалите са "къпачи", защото тяхната задача е да къпят хората за здраве. Младоженецът винаги стои до булката, за да я пази. Всички къпачи по време на ритуала не говорят, мълчат, за да не ги разпознаят по гласа хората. Булката е главният къпач - този, който къпе. Тя носи котле, пълно със светена вода и къпе за здраве всички, които носят името: Йордан, Йорданка, Иван, Иванка и всички, които са били младоженци през изминалата година.

През нощта къпачите обикалят къщите на всички именици, а през деня на Ивановден - 20 януари до 12 часа на обяд обикалят из целия град.
БТА