/ Община Тервел
"Във Видинско откриха жътвената кампания в землището на село Макреш", съобщи кметът на община Макреш Митко Антов.

За трета поредна година кампанията започна с възстановка на стар народен обичай и зажънване на ръка от земеделци облечени в национални носии.

Стартът на кампанията е даден в присъствието на земеделски производители от общините в област Видин, което показва, че земеделието е един от най-успешно развиващите се отрасли в областта, е казал Жечко Андрейнски, председател на видинския съюз на зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителите в Добричко очакват трудна жътва след падналите дъждове

Добивите през тази година се очаква да бъдат в границите на средните за региона. Падналите дъждове и градушки са нанесли сериозни щети на селскостопанските култури, като най-силно е засегната рапицата.

През настоящата година в област Видин се очаква да се приберат над 450 000 декара пшеница, 15 000 декара с ечемик и около 30 000 декара с рапица е съобщи Жечко Андрейнски, уточняват от кметство Макреш.

Все още не може да се прогнозира колко ще е добивът тази година, ако получим по 500-600 кг от декар ще сме доволни, е казал Станислав Иванов, частен земеделски производител от Макреш. Той отглежда зърнени култури, от които около 2000 декара с пшеница.

Ритуалът "зажънване" са представили самодейци от читалище "Мито Марков-1912" - село Макреш и читалище "Надежда-1906" - село Раковица. Жътвата е най-големият трудов празник в бита на нашите предци. За първия ден на жътвата всички жътвари са били пременени като за празник.
БТА