На днешната огледална дата 22.02.2022 във видинския „Обреден дом“ ще сключат брак две бъдещи семейства. Още две ще подпишат в Белоградчик. Според Пролетка Велкова, управител на общинското предприятие "Обреден дом" - Видин, бъдещите семейства са избрали датата, макар че е делничен ден, неслучайно. За много хора, особено пък бъдещи младоженци, събирането на много двойки на определена дата и то съдбовна за тях е носител на много мистика и надежди, споделят бъдещи младоженци, на които предстои брак.

В нумерологията двойката означава ум и емоция, двойственост, женственост. Графичното изображение на числото са две вертикални успоредни линии - две преплетени в любовна прегръдка змии и от тук идва и венчалната халка. Двете видински двойки, споделят, че са избрали датата 22.02.2022 г. защото девиз на числото 2 е “Сплотени можем всичко. Обединението е любов“.

Справка за броя на сключените бракове през 2021 г. показва че в Белоградчик брак са сключили 25 семейства, от които три - в селата на общината, каза за БТА зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов. 229 двойки са се врекли във вярност във Видин.Това каза за БТА Пролетка Велкова. От началото 2022 година, годината до 21 февруари във Видин има сключени само 11 брака, от които осем двойки само са подписали в гражданското без ритуал.

Най-много бракове за 2021-а са - 144 са сключени във видинската ритуална зала, където двойките само са положили подписите без ритуал, а изнесените извън залата са 36, уточни Велкова. В последните години, особено през миналата, предпочитано място от младоженците е да подпишат брак с ритуал на открито. Любимо място за провеждане на ритуала е видинската художествена галерия "Никола Петров", която е паметник на културата, бивш военен клуб, строена в началото на 20 век. Другите открити пространства, привлекли бъдещите семейства, са видинският крайдунавски парк и паркът до крепостта "Баба Вида" и вътрешният й двор, белоградчишката крепост „Калето“ и уникалните скали, терасите на видинския плаж до крепостта, откъдето се открива прекрасна гледка към река Дунав и Дунав мост 2, допълни Пролетка Велкова.

Общинско предприятие "Обреден дом" - Видин предлага на бъдещите семейства различни ритуали с участието на камерен симфоничен оркестър, хор, народен ритуал и народна музика. За изнесените ритуали, разбира се, и цените са по-високи. Сключването на брак само подписвайки се в ритуалната зала е на цена 72 лв. Ако младите искат в залата да има церемония с участието на хор и изпълнение на пиано, цената вече е двойна - 156 лв. За изнесен извън общината ритуал с участието на симфоничен квартет се заплаща 336 лв., ако ритуалът е с участието на народния ансамбъл „Дунав“ - цената е 360 лв.

Най-високата цена трябва да платят младоженците, ако решат да сключат граждански брак във видинската художествена галерия „Никола Петров“ сред картините на Владимир Димитров-Майстора и Златю Бояджиев - 150 лева плюс цената за избрания от тях ритуал. Ако пък са избрали за своя сватбен ден крепостта „Калето“ в Белоградчик, цената на ритуала е 200 лв. За крепостта „Баба Вида“ само наемът е 250 лв. за сватбената церемония, което на практика се равнява на закупени 62 билета по четири лева, колкото е входът за посетител в крепостта.
БТА