Зрелостниците от ПМГ най- успешни на матурите, Гергана Белчева от ЕГ единствена с две пълни шестици
Зрелостниците от ПМГ най- успешни на матурите, Гергана Белчева от ЕГ единствена с две пълни шестици / Дарик нюз, архив

Най- висок резултат е постигнат на матурата по испански език – 5,49, на която са се явили 16 ученици, 14 от които от Езикова гимназия. По немски език средната оценка е 5,29, по френски – 5,22, по математика – 5,18. Много добър е успехът по още три предмета – физика, химия и английски език. Най-слабите резултати са по философия, където средният успех е 3,74 и са инкасирани най- много двойки. Най- много пълни шестици- осем, има по български език. Седем са пълните отличници по математика от 83-ма явили се. Над 5,50 са постигнали 33-ма ученици, двойките са само две.

Тази година най- добре на държавните зрелостни изпити са се представили завършилите Природо- математическата гимназия „Васил Друмев”, чийто среден успех е 5,27. През предишните години първенци бяха учениците на Американския колеж "Аркус", но тази година те се нареждат на второ място с 5,25. Трети са зрелостниците на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” с 5,19. В топ 5 са още СОУ „Николай Катранов” в Свищов със среден успех 5,00 и СОУ „Максим Райкович” в Лясковец с 4,94.

В дъното на класацията е Професионалната гимназия по строителство „Колю Фичето” в старата столица. Средният успех на завършващите е 2,91. Лоши са резултатите на децата в средното училище на Златарица, в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” в Горна Оряховица и в Професионалната гимназия „Асен Златаров” в Свищов.

ПМГ „В. Друмев” е с най-висок среден успех на втората задължителна матура- 5,29. Второто място е за Езикова гимназия, където средният успех е 5,23, трети са учениците на „Аркус” с 5,01. Частната гимназия е първа на матурата по литература със среден успех от 5,48. ПМГ и ЕГ са на второ и трето място със съответно 5,26  и 5,14. Следват СОУ „Н.Катранов” в Свищов с 5,06 и възпитаниците на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” с 4,75. Професионалната гимназия „Колю Фичето” и тук е на последно място със среден успех 2,75.

Дванадесетокласничката от Езикова гимназия- Гергана Белчева, е единствената, успяла да изкара две пълни шестици на матурите. Тя има отличен по задължителната по български език и литература и на предмета по желание- биология.
Носителят на наградата „24 май” на Община В. Търново Никола Павлов от Природо– математическата гимназия има 6,00 на зрелостния изпит по физика и астрономия и 5,86 на матурата по български език.