Здравният министър даде месец на Кардиологичната клиника да организира дейността си
Здравният министър даде месец на Кардиологичната клиника да организира дейността си / Дарик нюз

Малко повече от месец има Кардиологичната болница във В. Търново да си намери други помещения, ако иска да продължи дейността си. Това стана ясно снощи след близо двучасова среща между министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, депутатите Евгени Стоев и Мирослав Петков, кмета Даниел Панов, председателя на Местния парламент Николай Ашиков и групата общински съветници, която бе оторизирана от колегите им да търси решение на проблема.

Министър Десислава Атанасова припомни, че договорът на частната клиника е сключен с Великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов" през 2008 година. Контрактът е разрешил на клиниката да не плаща наем в продължение на около две години заради подобренията, които прави на материалната база. През 2010 г. е приет закон, който забранява на територията на едно лечебно заведение да осъществяват дейността си две търговски дружества. През март тази година договорът е изтекъл и на практика клиниката владее имота без правно основание и без да плаща наем, коментира министър Атанасова.

"Направили сме много отстъпки на кардиоболницата с оглед защита правата на пациентите, но законът не може да се нарушава. В същото време правата на хората са гарантирани, защото в Областната болница има оборудван инвазивен сектор, където могат да получат помощ. Кметът Даниел Панов е предложил на ръководството общинска сграда, в която да се настанят, но те са отказали. Смятам, че имаме всички основания да предприемем действия спрямо некоректните наематели", заяви Десислава Атанасова.

Според нея до края на август клиниката има срок да преустанови приема на нови пациенти, а приетите да бъдат изписани. Здравният министър припомни, че разрешителното за дейност се издава и срещу договор за наем на база или пък срещу акт за собственост. Болница, която няма разрешително, пък не може за сключи договор със Здравната каса.

В работната среща се включи и вицепремиерът Цветан Цветанов, който добави, че трябва да се зачита обществения интерес, но и да се спазва законът.

На срещата бяха обсъдени и възможностите Община Велико Търново да придобие земя и сгради, собственост на МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов" на територията на така наречената "Стара болница" срещу акциите си в здравното заведение. Целта е да бъдат предоставени след това на кардиоклиниката. Стана ясно обаче, че казусът е доста сложен.

До края на август работни групи на двете страни трябва да установят статута на общите терени, които са почти 50 декара. Експертите трябва да уточнят и как да се обособят парцелите, което ще е доста трудно заради грешки в кадастралните планове. Едва след това Министерски съвет трябва да реши дали Общината като акционер в дружеството може да получи имоти срещу дела си, защото МОБАЛ е в забранителния списък за приватизация и следприватизационен контрол.

"Трябва да решим цялостно проблема, защото там са разположени и други лечебни заведения. Достъпът до всички тях е само по един път, който в момента не се поддържа. Освен това е необходимо да се създадат по- добри условия и за всички жители на квартала. Министър Цветанов го каза най-добре: да спазим закона, но и да защитим обществения интерес", каза общинският съветник Пламен Радонов.