Заради липса на зала шампион по щанги тренира нощем с гума от фадрома и чук!
Заради липса на зала шампион по щанги тренира нощем с гума от фадрома и чук! / Дарик нюз

Със скъсани обувки е вдигал на Държавното първенство за кадети великотърновският талант Александър Колев. За третата си шампионска титла нямащият още 17 години щангист от старата столица се е подготвял, прехвърляйки гума от фадрома и блъскайки с тежък чук по нея, разказа баща му Николай Колев. Родителят сам пожела да сподели при какви условия синът му се занимава с вдигане на тежести. На Държавното лично- отборно първенство по щанги в Сопот при най-тежките в категория плюс 94 килограма Александър Колев победи в двете движения и съответно в двубоя и грабна титлата и трите златни медала.

Ученикът в ПМГ „В. Друмев” е първи в изхвърлянето със 117 кг, първи в изтласкването със 150 кг и първи в двубоя с 267 килограма. В категория до 50 кг съученикът му в математическата гимназия Андрей Лалев с двубой от 127 кг се класира на трето място. В изхвърляне той е трети с 55 кг, а в изтласкването втори със 72 кг.

При девойките в категория до 48 кг Велислава Йорданова се окичи с бронз с двубоя от 82 кг. Ученичката в СОУ „Емилиян Станев”  спечели бронз в изхвърлянето с 35 кг и сребро в изтласкването с 47 кг. При мъжете Калин Сашев в категория до 62 килограма се класира на пето място в двубоя със 196 кг. Сашев е с четвърти резултат от 110 кг в изтласкването и с пети в изхвърляне- 86 кг.

„На практика след събарянето на спортен комплекс „Юнак” през май в клуб „Асеневци” не се води тренировъчен процес. Вечер, когато няма хора по улицата, защото го е срам, синът ми прехвърля тази гума и бъхти с чука по нея. През юни го взеха на лагер с националния отбор в Родопите, но си го прибрахме, защото треньорите се сменяха на две седмици и всеки го караше да работи по различен начин. Президентът на Федерацията Неделчо Колев бе съгласен да го пусне на контролен преглед за участие на Европейското първенство, но нашият треньор Тодор Тодоров не се съгласи, защото бил направли „нула” на състезание”, разказа г-н Колев. По думите му от първенството синът му е щял да донесе сребро или бронз на България. Преди шампионата в Сопот в продължение на месец Александър Колев е воден по два пъти седмично за по час в зала за фитнес в кв. „Чолаковци” и това е целият тренировъчен процес, твърди родителят. На състезанието се е явил с трийсетгодишно трико и скъсани обувки, с които е шашнал съперници, треньори и съдии.

Заради липса на зала шампион по щанги тренира нощем с гума от фадрома и чук!
netinfo

Николай Колев искал да покаже обувките на сина си на кмета Даниел Панов, но охраната не го пуснала, защото градоначалникът нямал приемен ден. Изпратили го при спортните експерти Йордан Дурчев и Георги Давидов, които му обяснили, че Общината е субсидирала клуба на база резултати.

„Човекът идва три пъти. Казахме му, че за период малко по-дълъг от година „Асеневци” е получил 3 700 лева от Общината по Методиката за стимулиране на спортните резултати. Пред нас клубът се отчита с фактури за какво изразходва средствата, като има право да купува екипировка. По отношение на залата- търсим варианти да решим въпроса. Проблемът е, че треньорите на различните клубове не искат да работят в едно и също помещение”, коментира Георги Давидов.

Заради липса на зала шампион по щанги тренира нощем с гума от фадрома и чук!
netinfo

Треньорът и секретар на „Асеневци” м. с. Тодор Тодоров заяви, че в момента самото съществуване на клуба е под въпрос. „Откакто разрушиха „Юнак” водим кореспонденция с общинската администрация и очакваме да ни предоставят подходяща зала за тренировъчни занимания. Возих децата до зала в квартал „Чолаковци” и щом са постигнали тези резултати сигурно съм работил с тях. По отношение на обувките на Сашо Колев, поръчани са и чакам Величко Чолаков да ми ги изпрати. В много други клубове родителите плащат такса и си купуват екипировката. При нас ние купуваме според възможностите си и не искаме пари за заниманията. На Европейскоко първенство в Литва Федерацията изпрати по финансови съображения само състезатели с постижения, даващи основание да се очаква титла. Резултатите на Колев бяха от трето до шесто място”, обясни Тодоров.