Започват археологическите разкопки на Трапезица
Започват археологическите разкопки на Трапезица / netinfo
За втора поредна година хълмът Трапезица е един от обектите в страната, които влизат в летните семинари на национално движение „Българско наследство” – „Съхрани българското”. Сезонът на студентските бригади се открива днес – във Велико Търново и в Дебелт. Продължава до 18 август и ще бъде закрит на Момчиловата крепост в Родопите край Смолян.
Трапезица е един от 15-те български обекта в риск. Възстановяването на хълма е подкрепено от Министерството на културата. Министърът проф. Стефан Данаилов отпусна 2 млн лева за археологически разкопки, консервация и реставрация.
В летните университети по археология се включват студенти от различни специалности, свързани с културно-историческото наследство – история, археология, архитуктура. Във Велико Търново ще пристигнат общо 75 студенти от университетите в Пловдив, Благоевград, Русе. Те ще бъдат разделени на две смени от по две седмици. Поканени за участие в експедициите са и двама студенти от Белградския университет.
Какво предстои да се случи в рамките на този дългосрочен проект, чуйте от археолога Мирко Робов в прикачения файл.

По време на летните археологически експедиции студентите ще имат лекции, които ще им бъдат изнасяни от експерти от БАН и преподаватели от ВТУ. Участниците в семинарите ще имат и учебни пътувания в околните манастири. Археологическите разкопки на Трапезица ще продължат и след приключването на летните експедиции. От отпуснатите 2 млн. лева за разкопки са предвидени около 180 хил. лева.