/ ThinkStock/Getty Images
От днес започва третата кампания - „Безопасно шофиране през зимата“ - тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите, спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода от 21 до 30 ноември, съобщиха от полицията.

Какво е аквапланинг и защо е опасен? (СНИМКИ/ВИДЕО)

В този период е предвидено да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност, а при необходимост ще се изготвят предписания на стопаните им.

В рамките на акцията се провеждат множество специализирани полицейски операции, засилено е полицейското присъствие, както в населените места, така и извън тях.

Най-добрите зимни гуми за 2018 (ВИДЕО)

Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.

ИЗНЕНАДАЙ ЗИМАТА - ПОДГОТВИ СЕ ЗА НЕЯ

Погрижи се за гумите - от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.
Смени водата с антифриз. 
Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.
Провери работи ли парното. 
На път потегляй само с изправни спирачки. 
Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене. 
Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. 
Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС - имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.
При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!