Заклет алпинист е новият шеф на великотърновските планински спасители
Заклет алпинист е новият шеф на великотърновските планински спасители / архив- спасители
Заклет алпинист е новият шеф на великотърновските планински спасители
63359
Заклет алпинист е новият шеф на великотърновските планински спасители
  • Заклет алпинист е новият шеф на великотърновските планински спасители

Заклет алпинист е новият началник на планинските спасители във В. Търново. Председателят на Алпийкския клуб „Трапезица- 1957" Боян Боянов заменя на поста дългогодишния шеф на доброволното формирование Христо Ненков. Изборите се провеждат на всеки четири години, а Ненков бе начело на отряда от 2000 г., когато наследи загиналият при инцидент Диян Станков. Великотърновци обаче залагат на приемствеността и Ненков, чиито стаж е над 30 години, остава заместник- началник.

Целта е да се запази симбиозата между опит и енергия, характерна за великотърновските спасители през годините, обясни  Боян Димов. Самият той е свикнал с планината още от детските си години, защото родителите му са го извеждали на на излети още от малък. По- късно става воден, а след това и планински спасител и вече 13 години е част от отряда. В актива си Димов има редица покорени върхове в чужбина, сред които „Монблан", „Елбрус", „Аконкагуа", „Казбек"...

Всички експедиции бяха организирани от Туристическо дружество „Трапезица- 1902", с което спасителите работят съвместно от 1983 г., разказа Боян Димов. 12 души е съставът на отряда, който охранява района от гара Кръстец до хижа „Бутора" в Стара планина. Всички са отлични скиори и алпинисти, с разнообразни професии, но обединени от общата кауза- любовта към планината и желанието да помагат. През уикенда два отбора от отряда ще участват в технически преглед на 33- те планински формирования в страната със състезателен характер. Спасителите ще правят продължителен ски- преход в търсене на „пострадали", ще оказват първа помощ и ще ги смъкват до места, от които могат да бъдат транпортирани. В предишните години великотърновци винаги са били сред челниците в надпреварата и Димов се надява, и сега да е така.

Чуйте го в звуковия файл.