Захи Хауас и Васил Симитчиев с почетно звание Doctor honoris causa на Великотърновския университет
Захи Хауас и Васил Симитчиев с почетно звание Doctor honoris causa на Великотърновския университет / netinfo

 

Световноизвестният археолог и египтолог проф. д-р Захи Хауас ще бъде удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Почетните инсигнии ще бъдат връчени на официална церемония по време на патронния празник на висшето училище.

Проф. д-р Захи Хауас получава званието доктор хонорис кауза за приноса си в опазването на световното културно-историческо наследство и изследванията му в областта на античната култура и египтология. Проф. Хауас ще произнесе своето академично слово в 14,30 часа в зала 321 на ВТУ.

С почетното звание доктор хонорис кауза ще бъде удостоен и художникът проф. Васил Симитчиев за цялостното му творчество и принос в утвърждаването и издигането на българското изобразително изкуство. Той ще произнесе своето академично слово на 12 май - сряда от 11,00 часа във Факултета по изобразително изкуство. Носителите на званието почетен доктор на Великотърновския университет са 38.

На  тържествено събрание със званието почетни професори на Стопанския факултет ще бъдат удостоени проф. Байко Байков от ВТУ и директора на Икономическия институт на БАН доц. д-р Митко Димитров. Общо удостоените с почетното звание  Professor honoris causa на факултетите са 11 души. Връчва се за първи път миналата година по случай 11 май, Патронния празник на университета.