"Движи се и победи"
"Движи се и победи" / netinfo

За 17-та поредна година ще се проведе есенният дял на кампанията „Движи се и победи“. Инициативата ще се състои в периода 30 септември –  14 октомври. И тази есен участниците ще преминат общо три маршрута. На 30 септември, в събота, е първият туристически маршрут Велико Търново – село Буковец, на 7 октомври – Велико Търново – парк Ксилифор, където ще се проведе спортно-туристическия празник, и на 14 октомври – Велико Търново – манастир „Св. Св. Петър и Павел“.

„Съгласно регламента на кампанията в нея могат да участват всички желаещи лица, които живеят на територията от Община Велико Търново. Задължителен елемент за всеки от участниците е регистрацията, която протича на финала на обявените маршрути.   Регистрацията се извършва във времето между 10.00 и 12.00 часа на определените за целта пунктове. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групите, които ще тръгват в определен час от определено място“, съобщи д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция.

"Движи се и победи"
netinfo


Пет награди ще бъдат връчени за възрастовите групи от 4 до 7 години, 11 -19 години, 20 – 45 години, 46 – 64 години и над 65 години. Ще има още четири специални награди – за най-малък участник, навършил 4 години, за най-възрастен участник, за семейство и за непушач над 18 години. За тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко през два маршрута от обявените три. Ще бъде връчена и поощрителната награда. За нея ще се надпреварват участниците, които са преминали поне един маршрут. Ще бъде връчена и наградата на председателя на Великотърновски общински съвет за най-масово участие на училище в кампанията, както и наградата на Регионалния координатор на Младежта и спорта. За нея ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години. Наградата на Младежки дом Велико Търново ще бъде връчена на най-атрактивния участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор. Тегленето на жребия за наградите на пролетния дял ще се състои на 20 октомври 2017 година в РЗИ, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.

"Движи се и победи"
netinfo

Tрадиционно и тази година ще се проведе спортно-туристически празник в местността Ксилифор край Велико Търново на 7 октомври. Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество „Трапезица 1902“ отбеляза, че по традиция в рамките на кампанията „Движи се и победи“ се провежда спортно-туристически празник в парк Ксилифор. "Програмата на празника включва различни спортни дисциплини и състезания за деца и ученици: туристически щафети в три възрастови групи, преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей“ над езеро), стрелба в цел, плажен волейбол, бадминтон, колокрос, блиц-турнир по шах и състезание „Лъвски скок“. Георги Димитров отбеляза, че програмата ще започне веднага след регистрацията на участниците, в 8.30 часа с състезанието по риболов за деца до 14 години. След това ще се проведат щафетните игри. т. нар. центрове на предизвикателствата ще бъдат отворени до 14.00 часа", поясни Георги Димитров.

Д-р Светлана Моминска от РЗИ-Велико Търново съобщи, че наградите за състезанието Лъвски скок са осигурени от сдружение „Васил Левски“. За победителите в останалите дисциплини организаторите са подготвили грамоти и награди от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. За участниците в спортно-туристическия празник са предвидени и малки награди, спечелени чрез томбола. В рамките на спортно-туристическия празник ще бъдат организирани образователни забавни игри за знания и умения по безопасност на движението и употребата на алкохол, в които могат да участват, както деца и ученици, така и възрастни хора – родители, педагози, студенти и други. За всички участници в кампанията ще бъдат осигурени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните неинфекциозни болести, и измерване на кръвно налягане.

Велико Търново събира българските производители на „Трапезица Фест“

„Движи се и победи“ се организира за 17 поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, ТД „Трапезица 1902“ и Младежки дом – Велико Търново. Кампанията преминава под егидата на председателя на Великотърновски общински съвет. Инициативата „Движи се и победи“ стартира през есента на 2001 година, в  рамките на програма СИНДИ, и оттогава до сега са проведени 32 кампании с общ брой участниците 17 260, в това число деца, ученици, възрастни хора и 365 семейства. Най-голяма активност в тази инициатива имат учениците до 14 години.  През пролетната проява по туристическите маршрути на кампанията са преминали общо 345 деца, ученици и възрастни, в това число и 17 семейства. Организирано са участвали в инициативата общо пет училища