Юристът Лотар де Мезиер е трийсет и петият Doctor honoris causa на Великотърновския университет
Юристът Лотар де Мезиер е трийсет и петият Doctor honoris causa на Великотърновския университет / netinfo
Лотар де Мезиер, доктор по право и министър-председател на ГДР от април до октомври 1990 год. е новият Doctor honoris causa на Великотърновския университет.
Церемонията по връчване на почетното звание ще се състои от 10 часа във висшето училище.
На свое заседание от 16 юни Академическият съвет на Великотърновския университет взе решение да удостои с званието Doctor honoris causa Лотар де Мезиер за неговия принос като учен в областта на вътрешното и европейското стопанско право и неговите изключителни заслуги като политик за мирното обединение на Германия.
Д-р Лотар де Мезиер е немски юрист и известен берлински адвокат. През 1990 год. той е избран за депутат в последния парламент на ГДР, а след това става премиер на единственото демократично избрано правителство в 41-годишната история на ГДР. Изключителен е неговият принос за намирането на международна и вътрешна политически приемлива формула за обединението на двете самостоятелни държави.
Адвокат Лотар де Мезиер е първият юрист в историята на Университета в старата столица, който получава академичното звание Doctor honoris causa.
Той е трийсет и петият почетен доктор на Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”.