Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища
Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища / DarikNews.bg
Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища
49963
Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища
  • Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища

800 средищни училища в цялата страна ще бъдат обхванати по проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация", съобщи във Велико Търново главният секретар на Министерството на образованието, науката и младежта Красимир Вълчев. Той представи параметрите на проекта на работна среща в старта столица, на която присъстваха директори на средищни училища от три области - Велико Търново, Габрово и Търговище.

Проектът, който стартира от този месец, предлага нов, комплексен подход по отношение на организацията и финансирането на целодневното обучение. За целта се отпускат 180 милиона лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", каза Вълчев. Средищните училища във Великотърновска област са 29, предимно по селата.

Нов момент е целевото финансиране на целодневното обучение на всички ученици, без оглед на това в кой клас са и дали са пътуващи или местни. Проектът се изпълнява от Министерство на образованието, младежта и науката, а средищните училища и Регионалните инспекторати по образованието участват в техническото и финансовото изпълнение на дейностите по проекта. По това направление средищните училища ще получават годишно по 427 лв. на ученик.

Основната цел е да се подпомогне процеса на поетапно въвеждане на целодневна организация на учебния ден за всички ученици от първи до осми клас, включително. Предвижда се организиране на групи в извънкласни дейности в различни направления, обясни Красимир Вълчев.  

Чуйте го в звуковия файл.