Върнаха позлатена короната на Майка България
Върнаха позлатена короната на Майка България / DarikNews.bg
Даниел Панов
58193
Даниел Панов
Милен Джановски
  • Даниел Панов
  • Милен Джановски

Бляскава и позлатена короната на "Майка България" беше върната обратно на емблематичния за Велико Търново паметник. Тя беше поставена с алпийски метод, също както беше свалена напролет, за да бъде почистена и реставрирана.

25-килограмовата корона има златно покритие от 22 карата. Използвано е и специално химическо вещество, което запечатва златното покритие и го предпазва от външни влияния. Короната е обработена от златаря Антон Марков, който има златарско ателие във Велико Търново, съобщи кметът Даниел Панов.

Цялото обновяване на паметника струва около 10 000 лева, дарени от Сдружение „Боляри", Ротари клуб, физически лица и фирми. Монументът е почистен по механичен път и с химикали са премахнати медните наслоявания по статуите. Камъкът е импрегниран, а част от фугите са подменени с по-устойчиви материали.

Такава реставрация се прави за първи път от построяването на "Майка България" през 1935 г., обясни Панов. По думите му това е последният войнишки паметник, издигнат в България. Реконструкцията му е част от програмата, с която Община Велико Търново отбелязва 100-годишнината от Балканската война.

Чуйте кмета в първия звуков файл.

Въпреки дъжда короната бе вдигната и поставена обратно на главата на "Майка България". С тази задача беше натоварен художникът Милен Джановски, който от дълги години се занимава с катерачество и алпийска дейност. Короната беше изтеглена с въже чрез така наречения метод "тролей" и отново монтирана.

Чуйте Джановски във втория звуков файл.