Връчиха наградата за критика на името на Иван Мешеков и Иван Радославов
Връчиха наградата за критика на името на Иван Мешеков и Иван Радославов / DarikNews.bg

Доц. Пламен Дойнов е носителят на националната награда за критика на името на Иван Мешеков и Иван Радославов. Той получи статуетка, грамота и парична премия на тържествена церемония в зала „Европа“ на ВТУ. Отличието се връчва на всеки две години от община Златарица и Катедрата по българска литература във ВТУ. Това е единствената в България награда за критика. Учредена е през 1992 г. от община Златарица, тъй като тук са родени двамата прочути критици.

Доц. Пламен Дойнов е преподавател в Нов български университет и един от основателите на департамента по нова българистика там. Дълги години е редактор в „Литературен вестник“ и зам.председател на Сдружението на българските писатели. Той е поет, драматург, литературен историк и 11-ят носител на приза след критици като Събина Беляева, проф. Николай Георгиев, проф. Симеон Янев, проф. Радосвет Коларов, доц. Михаил Неделчев и др. Последният отличен критик е преподавателката във Великотърновския университет проф. Антония Велкова – Гайдарджиева.

Двама са били кандидатите за приза тази година. Победителят се определя от преподаватели от катедрата „Българска литература“. Община Златарица обаче осигурява финансовата подкрепа за реализирането на тази награда и научната конференция, която тази година за първи път се състоя във Великотърновския университет. Форумът беше посветен на 135-та годишнина от рождението на Иван Радославов и започна веднага след церемонията по награждаването.

18 преподаватели от ВТУ, Варненския свободен университет, Пловдивския университет и Нов български университет и двама студенти участваха в конференцията. Всички техни доклади бяха посветени на творчеството на Иван Радославов.