Водната каскада в парк Марно поле ще бъде ремонтирана
Водната каскада в парк Марно поле ще бъде ремонтирана / netinfo

Основна реконструкция на водните каскади в парк "Марно поле" планира да извърши община Велико Търново.

Ремонтът се налага заради изключително лошото изпълнение при строителството на каскадата през 1985 г. и най-вече липсата на каквато и да е хидроизолация, съобщават от общината. За двете седмици работа на водното съоръжение само по време на Международния фолклорен фестивал има загуба на вода над 1000 м3.

От помпените съоръжения в момента работи само една помпа, която всеки момент може да спре. Самите помпени съоръжения не подлежат на ремонт поради липса на резервни части. Съоръженията, които са част от водната каскада, са на повече от 25 години, амортизирани са и не подлежат на никакви ремонти. Има сериозни пропуквания и в тръбите, по които се движи водата на цялото съоръжение.

Въпреки това водната каскада в парк „Марно поле” няма да бъде премахната или унищожена, категорични са от общината. Администрацията има готовност да кандидатства с изготвен свой проект за подобряване на градската среда за европейско финансиране за цялостна хидроизолация, както и за пълна подмяна на тръбопровода и всички технически съоръжения, необходими за работата на каскадата.

Целта е след ремонта водната каскада да може да работи през целият летен сезон, без това да носи загубите на вода и консумативи, които съоръжението инкасира постоянно във вида, в който се намира в момента.