Включиха 22 деца със специални потребности в занятия по Адаптирано физическо възпитание
Включиха 22 деца със специални потребности в занятия по Адаптирано физическо възпитание / Личен архив

22 момичета и момчета със специални образователни потребности от „Дневен център за деца с увреждания” във В. Търново бяха включени в занятия по Адаптирано физическо възпитание (АФВ). Заниманията продължиха три месеца и половина по проект „Стъпки към самостоятелност” на Сдружение „Виктория 11” и „SOS детски селища България”, с  финансовата подкрепа на Фондация Велукс – Дания.

С децата бяха проведени 42 занятия, включващи специално разработени упражнения и игри. След приключването им на кръгла маса доцент Теодора Давидова, разработила специализираната методиката и учебните програми, направи подробен анализ на заниманията. Според показаните резултати двигателните възможности на децата са нараснали и е налице положителнот въздействие на подвижните игри върху емоционалността им. Директорът на „Дневен център за деца с увреждания” Светлана Хаджийска благодари на екипа- педагози, осъществили заниманията и подчерта, че ефектът върху децата е видим. Благоприятното въздействие на адаптираното физическо възпитание върху поведението на децата бе онагледено с богат снимков материал от Светлана Димитрова- един от специалистите работили по проекта.

В проведената дискусия екипът коментира трудностите и проблемите, съпътствали дейността му и начините, подсказани от практиката, с които са били разрешени. Присъстващи педагози, работещи с деца със специални образователни потребности, изявиха желание за включване на методиката и програмите по АФВ и в тяхната дейност.