Център на националните тържества, посветени на 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България, ще бъде Велико Търново, съобщиха организаторите. 

БГНЕС

Празничният ден ще започне в 7:30 с тържествена литургия в историческия храм „Свети 40 мъченици“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове”. На това място за първи път княз Фердинанд прочита Манифеста, с който е обявена българската независимост. След литургията ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

БГНЕС

Военен оркестър, който свири АC/DC и рота, която, докато прави хватки с оръжие, танцува хоро. Това могат да видят гостите и посетителите пред крепостта Царевец в Деня на Независимостта, предаде NOVA.
 

„Стараем се да свирим всичко. Хората много се радват, когато хората в униформи правят нещо, което не са очаквали”, каза Цветомир Василев.

БГНЕС

„На пръв поглед изглежда лесно, но зад тези умения се крият доста тренировки”, заяви Бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски”.

Честваме 115 години независима България

Вицепрезидентът Илияна Йотова и Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участват в честванията, посветени на 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България. На крепостта „Царевец“ от 10:30 часа  те ще присъстват на ритуала по издигането на националното знаме на Република България и ще отправят приветствия по случай празника. В 11:00 часа пред паметника пирамида в архитектурно-музейния резерват „Царевец“ ще бъдат поднесени венци и цветя. Това е мястото, където за втори път на 22 септември 1908 г. жителите на старата столица са чули текста на Манифеста.

БГНЕС

По традиция в 11:30 часа ще започне празничното шествие по улица „Независимост“ и полагането на гирлянд пред паметника „Майка България“. Час по-късно участниците в 16-ия Международен фестивал на духовите оркестри ще поздравят жителите и гостите на старата столица с шоу спектакъл в центъра на града. Тазгодишните участници във фестивала са музикантите от Духовия оркестър на Кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия, от Гвардейския представителен духов оркестър, от Фестивалния военен оркестър „Маестро Николай Косев“ (съставен от формациите на Националния военен университет и на Втора Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора), след което ще започне и празничният концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

БГНЕС

На откритата сцена в следобедните часове ще се изявят младежки формации, а от 17:00 часа ще започне концертът на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, които ще поведат и голямото търновско хоро от 18:00 часа.

Премиерът Денков ще участва в тържественото честване на Деня на Независимостта на България

Тържествената заря-проверка на площада пред Царевец ще започне 19:30 часа. Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта. В старата столица на тържествената проверка  ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Празничният ден ще завърши с Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“.

Денят е съпътстван с много културни събития. Предвиден е екскурзоводски тур по стъпките на българската държавност, обхващащ знаковите места, свързани с обявяването на Независимостта. На Самоводската чаршия ще се състои фестивал на занаятите с целодневни концерти, които ще продължат и в следващите почивни дни. В парк „Марно поле“ ще има анимации и представления за деца. С обновени експозиции ще посрещнат ценителите на изкуството Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ и Художествената галерия „Борис Денев“.

В съботния ден на гара „Трапезица“ ще се състои историческа възстановка, която ще пресъздаде посрещането на княз Фердинанд и министрите от кабинета на Александър Малинов, а вечерта в пространството на паметника "Асеневци" ще бъде прожектиран 3D-мапинг спектакъл, посветен на българската държавност през годините. В празничните дни ще бъде въведена временна организация за движение по основните улици във Велико Търново. 
Марина Петрова, БТА