ВЕСЕЛ открива театралния сезон с любим детски спектакъл
ВЕСЕЛ открива театралния сезон с любим детски спектакъл / снимка: организатори

Куклен театър “ВЕСЕЛ” открива новия театрален сезон във Велико Търново с любима детска постановка. Тази събота, на 14 септември от 11.00 ч. в читалище „Искра” ще гостува спектакълът на Държавен куклен театър – Търговище „Вълкът и седемте козлета“. Това е едно от последните заглавия в репертоара на театъра, но е вече достатъчно популярно и търсено. Драматизацията е на Мая Димитрова и Димитър Димитров от театър ММ – София. Постановката е дело на Димитър Димитров, а сценографията, маските и куклите – на един от водещите сценографи не само в България, а и зад граница - Стефка Кювлиева. Оригиналната музика за спектакъла е на Петко Манчев. Ролите изпълняват Цветина Иванова и Русан Стаменов.

Вечната приказка на Братя Грим среща малкия зрител с наивните козлета, любящата им майка и глупавия вълк. Какво се случва в края на историята, разказана от търговищките кукленици, е изненада за всеки зрител. Спектакъл, на който няма да скучаят нито малките, нито вече порасналите деца.

"Вълкът и седемте козлета“ е първото представление, с което Държавният кулкен театър в Търговище се включва в проекта на Театър ВЕСЕЛ „Съботни спектакли за семейна публика“. Началото на куклено-театралното изкуство в  Търговище е поставено преди повече от 50 години. Първата премиера е на 15.02.1961 г. – постановката “Вълшебният галош”. За тези години са осъществени и изиграни повече от 160 постановки за над 2 300 000 деца в Търговище и в над 100 селища в страната и чужбина. В репертоара на театъра присъстват произведения от класически и съвременни автори от българската и световна куклена драматургия, както и от националния фолклор.