Великотърновският общински съвет гласува три предложения до правителството
Великотърновският общински съвет гласува три предложения до правителството / Дарик нюз, архив
Великотърновският общински съвет гласува три предложения до Правителството
68579
Великотърновският общински съвет гласува три предложения до Правителството
  • Великотърновският общински съвет гласува три предложения до Правителството

Три предложения до Министерски съвет и Министерството на здравеопазването гласува по- рано днес Великотърновският общински съвет. Вотът бе по време на редовната сесия на Местния парламент по предложение на Пламен Радонов от коалиция „Промяна за Велико Търново”. Той поиска Министерски съвет да разгледа възможността за възстановяване на финансирането на делегираните държавни дейности в общинските лечебни заведения. Предложението към здравното министерство е на Комплексния онкологичен център във Велико Търново да бъде възстановен остатъкът от сумата за четвъртото тримесечие от 2011 г. по договор от май същата година. Потвърдено бе и намерението Общината да придобие терените на Стара болница.

Дебатът бе по време на приемането на финансовите резултати на деветте търговски дружества със 100-процентно общинско участие за деветмесечието на тази година. Според тях седем от тях реализират печалба на стойност  193  хиляди лева за първите девет месеца на календарната година.

Останалите две търговски дружества са с отрицателен финансов резултат в размер на 830 хиляди лева.  Комплексният онкологичен център е на минус със 734 хиляди, а Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” с 96 хиляди лева.

 

Чуйте повече за предложенията от Пламен Раданов в звуковия файл.

 

Д-р Петя Илиева от ГЕРБ благодари на Пламен Радонов за конкретните предложения. По думите и нещата са изключително сериозни. „Всяка година ние гласуваме проекти, загубите на тези дружества растат и ако искаме промени, трябва да ги направим с конкретни мотиви и с категоричност”, каза тя. „Инвестрой - 92” отчита печалба от 12 хиляди лева, „Обредни дейности” от 19 хиляди, „Царевград Търнов” от 68 хиляди, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина от 2 хиляди, Центърът за кожно-венерически заболявания от 48 хиляди, „Организация на движението, паркинги и гаражи” от 5 хиляди, а Центърът за психично здраве от 39 хиляди лева.

478 души работят в деветте търговски дружества. Средната работна заплата в тях е 691 лева. Най- високо възнаграждение получават служителите на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина. Най- ниски са заплатите в „Царевград Търнов” и „Организация на движението, паркинги и гаражи”.