Великотърновски театрали учат колегите си от Ниш
Великотърновски театрали учат колегите си от Ниш / netinfo

Великотърновският театър ще помага на театъра в Ниш при поставянето на музикални продукции. „Ние имаме опита, а те - желание да го усвоят и приятелско отношение, така коментира новото сътрудничество, което трябва да стане факт до края на годината, директорът на Музикално-драматичния театър във В. Търново Любомир Бъчваров. Той бе в състава на делегация от старата столица, която бе поканена в Ниш за 43-тото издание на сръбския фестивал на игралното кино.

Побратимяването между двата града датира от 1973 година, припомни зам.кметът Стефка Танева, която е разговаряла със зам.кмета на Ниш за все по-нарастващия интерес сред сърбите към културния туризъм в България.
Особено важна дестинация в туристическите маршрути за сърбите е В. Търново, където в църквата „ Св.40 мъченици” е бил погребан един от най- почитаните сръбски светци – свети Сава.
Най-конкретни засега са разговорите, водени в областта на театралното сътрудничество.

Диригент, художник и постановчик ще помагат на сръбския театрален състав в Ниш да направи мюзикъл или оперета.
След това търновският театър ще продължи да помага на колегите си зад граница да изграждат музикален състав. Чуйте още от Любомир Бъчваров в прикачения файл...

Предвиждат се копродукции между двата театъра, както и гостуване и размяна на артисти, музиканти и балетни изпълнители.
В началото на октомври сръбските театрали ще представят премиерата на малкоизвестната пиеса Водевил от Бранислав Нушич, която задължително ще бъде видяна по-нататък и на търновска сецна, съобщи директорът на театъра във В. Търново.

До края на годината кукленият театър в Ниш също ще гостува във В. Търново със сръбска комедия.
Нашият театър ще играе пред сръбска публика първо с музикална
продукция – предстои да бъде уточнено дали това ще е „Царицата на чардаша” или”Прилепът”.