Великотърновци сядат на Трона, националното турне на световния филмов хит тръгва от Царевец
Великотърновци сядат на Трона, националното турне на световния филмов хит тръгва от Царевец / netinfo

Заради славната и величествена хилядолетна история турнето на Трона започва от старопрестолния български град, съобщават от общинска администрация. На 11 април кметът на В. Търново Даниел Панов и управителят на HBO България Димитър Нойков ще дадат официален старт на националното турне на Трона.

Тронът, за който в световния филмов хит Game of Thrones („Игра на тронове”) се водят битки на живот и смърт, ще бъде разположен за посещение и снимки в подножието на крепостта Царевец идната събота и неделя. В петък от 19:00 ч. е церемонията по официалното откриване на националното турне на Трона, което ще премине през пет български града: Велико Търново, Бургас, Варна, Пловдив и София. Преди това, от 17:00 ч. на площад „Цар Асен І” Даниел Панов и Димитър Нойков ще дадат подробности и интересни факти за тура и ангажимента на Община Велико Търново към него на специална пресконференция.

На фона на осветената крепост, Тронът ще бъде посрещнат от общинския Духов оркестър, който от месец подготвя собствен аранжимент на музиката от сериала на НВО. За представянето на Трона от Game of Thrones за оркестъра бяха доставени ноти на откриващата музикална тема от филма, която ще прозвучи за първи път на живо в България. Духовият оркестър при Община Велико Търново е създаден през 1967 г. От тогава той е неотменна част от културния живот на града. Участва, както в празничните програми на Общината, така и със самостоятелни концерти с известни певци и инструменталисти от страната.

Кметът Даниел Панов, заедно с управителя на HBO България Димитър Нойков, ще дадат официален старт на националното турне, което е част от подкрепата за Велико Търново като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година. Феновете на безпрецедентно популярния сериал, носител на наградите  „Еми и „Златен глобус”, ще могат да седнат на Трона и да се снимат в него както във вечерта на откриването, така и през целия ден в събота, 12 април, и до обед в неделя, 13 април.

Според легендата Железният трон е направен от мечовете на враговете, които са се предали. 59 дни са били необходими, за да може от хилядите мечове да стане трон. Остриета и назъбени ръбове сочат във всяка посока и всяват страх у всеки, застанал пред него.

Тронът е висок над 2 метра и тежи над 100 килограма и винаги се придружава от много строга охрана. Досега никога не е идвал в България. Той е изработен в САЩ и доставен в Будапеща, Унгария, където е седалището на НВО за Европа.