/ БТА/Даниел Йорданов
С военен ритуал и поднасяне на цветя във Велико Търново бяха чествани 144 години от Освобождението на града.

Тържественият ден започна с благодарствен молебен.

Жители и гости на града поднесоха цветя в знак на признателност пред паметната плоча на загиналите за свободата и пред паметника "Майка България".

честване
БТА/Даниел Йорданов


"Това, че ние сме свободни е не само плод на руския щик, но и на дългогодишната борба на българите за независима българска църква, за духовна свобода, за държавност", каза заместник-кметът на общината проф. Георги Камарашев.

Велико Търново ще отбележи 142-та годишнина от Освобождението на града (ПРОГРАМА)

Освобождението на Велико Търново, като старопрестолнина, инициира поредица от велики за държавата актове, което извисява България, като свободна и независима държава, подчерта той.

честване
БТА/Даниел Йорданов


Във фоайето на Регионалната библиотека е подредена изложба, посветена на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а след това се посвещават на военната професия, образувайки ядрото на българската армия.

Офицерите, поставили основите, после са капитаните от Сръбско-българската война, полковниците и генералите от Балканските войни и Първата световна война, посочиха организаторите.

В експозицията са представени документи и снимки от Дирекция "Държавен военноисторически архив". Велико Търново при Държавна агенция "Архиви", Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" и РБ "Петко Р. Славейков".
 
БТА