Варненските рефери отново спечелиха купа Г. Шопов, Трифон Иванов стана съдия
Варненските рефери отново спечелиха купа Г. Шопов, Трифон Иванов стана съдия / Дарик нюз

За втора поредна година отборът на футболните съдии от Зона “Варна” спечели турнира в памет на Георги Шопов, проведен вчера в комплекс “Спортно Търново”. Както и при първото издание на надпреварата победителят бе определен директен спор между реферите от морската столица и домакините от В. Търново. За надпревара пристигна цялата Съдийска комисия на БФС, участваха отбори от рефери, ръководещи срещи в професионалния футбол от четирите зони на страната. Инициаторът на турнира- съдийският наблюдател на ФИФА Ичко Лозев, подари на всички фланелки с надпис REFEREE, завършващ със запазена марка на върха.

„Този турнир го правим, за да покажем, че никой не е забравен, що се отнася до съдийството. Колкото повече се отдалечаваме от активната си дейност на съдии, толкова по- мило ни е да си спомним за това, което сме били и сега благородно ви завиждаме. Като стана дума за завистта, в България простотията, мързелът и завистта няма да свършат никога, но ви заклевам никога да не унищожаваме вашето вдъхновение заради тези три български черти. Знам, че никой от вас не е спечелил от футбола и от съдийството и че сте вдъхновени да направите нещо заради името си. Но не забравяйте, че зад вашето име стои това на Съдийската комисия и не правете така хубавите ви мачове да бъдат ваше признание, а лошите мачове да бъдат към Съдийската комисия. Фланелките сме надписали по този начин да знаете, че за да стигнете до най-горната буква – запазената марка R, трябва да минете през всички тези стъпала. Към международните съдии: не мислете, че като сложите знака на ФИФА, това е таванът в съдийството ви. Когато излезеш навън, още пет човека излизат с теб, помагайте си, за да вървим всички напред и да пазим името на Съдийската комисия. На добър час!”, каза в словото си Ичко Лозев.

Доцент Рени  Христова, заместник- декан на Педагогическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”  припомни, че Георги Шопов освен доайен на спорта и футболното съдийство в град е бил и сред основателите на университета и че целият жизнен му жизнен път е преминал в Алма матер.

Председателят на Съдийската комисия Никола Джугански благодари на организаторите и специално на Ичко Лозев, че се опитват да превърнат това чудесно начинание в традиция и пожелава на реферите да са коректни на терена, за да дават личен пример. Шефът на великотърновските рефери Петър Петров, който бе водещ на церемонията, потвърди желанието на организаторите турнирът да стане традиционен и обяви тазгодишното му издание за открито.

Варненските рефери отново спечелиха купа "Г. Шопов", Трифон Иванов стана съдия
netinfo

Великотърновските рефери спечелиха първия си мач срещу пловдивските със 7:4. Хеттрик за победителите реализира Илиян Капарашев, Стоян Денев вкара два пъти, по веднъж точни бяха Станислав Ставров и Георги Славов. За пловдивчани се отчетоха Атанас Бозев /2/ и Георги Калудов, четвъртото попадение бе автогол.

В други мач Варна и София завършиха 1:1. Драго Драганов откри за варненци още в 3- ата минута, в 33- ата Калин Людмилов изравни.

Двубоят между великотърновци и столичани бе много оспорван и остана нерешен 2:2. Таско Тасков вкара за гостите, Ивайло Атанасов направи пълен обрат с два гола, но в самия край Ники Стайков изравни. Варненци надиграха пловдивчани с 5:1, попадения за победителите на Иван Кирилов и Александър Атанасов по два и на Мартин Димитров, за победените се отчете Боян Славов.

Така решителен за първото място стана мачът между отборите от старата и морската столици. Илиян Капарашев откри резултата и с четвъртото си попадение стана голмайстор на турнира, но след това Мартин Димитров, Ал. Атанасов и Цецо Кръстев осигуриха крайния успех и купата за Варна.  По същото време реферите от Зона “София” разгромиха пловдивчани с 10:1, надявайки се при равенство в другата среща да вдигнат купата. През второто полувреме в ролята на съдия в тази среща влезе бронзовият медалист от САЩ- 94 Трифон Иванов.

Мениджърът на родните рефери Коце Костадинов получи приза за най- добър рефер на турнира. Срещите ръководиха още Неделчо Чакъров и Йордан Дурчев. Стражът на пловдивския тим Атанас Димитров бе награден с ключодържател с логото на УЕФА, за да си закачи на него ключ, с който да заключи вратата на тима си догодина.