В.Търново и Г.Оряховица посрещат Световния поход на хармонията
В.Търново и Г.Оряховица посрещат Световния поход на хармонията / netinfo

Велико Търново и Горна Оряховица са сред 18-те български града, през които ще премине Световният пробег на хармонията, чието послание е „Хармония, разбирателство, единство между народите”.

Международен отбор от 7 чужди и 11 български спортисти ще бъдат посрещнати около 15.00 часа днес в района на бензиностанция “Мат” в Г.Оряховица. Те ще бъдат съпроводени с полицейска кола до хотел “Амбарица”, откъдето ще пробягат разстоянието по улици “Вичо Грънчаров” и “Васил Априлов”. Навлизайки в парк “Христо Ботев” към бегачите ще се присъединят и деца от ЦДГ “Първи юни”, които ще изнесат и кратка програма, посветена на празника.

Лекоатлетите ще бъдат поздравени от кмета на община Горна Оряховица инж. Йордан Михтиев. От шадравана в парк “Христо Ботев” те ще пробягат разстоянието до площада пред Районен съд Горна Оряховица, от където ще продължат към Велико Търново.

Заради Световния пробег на хармонията в старата столица днес от 16,30 до 17,15 ч. ще бъдат затворени площад „Цар Асен” и улиците: ”Никола Пиколо”, „Стефан Стамболов”, „Независимост” до Паметник „Майка България”.
След преминаване на щафетата улиците поетапно ще бъдат освобождавани и движението по тях ще бъде възстановявано.

Световният пробег на хармонията е гражданска спортна инициатива, насърчаваща разбирателството, приятелството и хармонията в света. Неин основател е Шри Чинмой. Неговото кредо е, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. Това е щафета, в която група бегачи от различни страни пренасят горящ факел през над 100 страни, като изминават разстояние от над 48 000 км. Тази година пробегът минава през България за шести път.