В. Търново става център за развитие на женски футбол
В. Търново става център за развитие на женски футбол / Дарик нюз, архив

Проектът за развитие на женския и девически футбол, изготвен от БФС още в началото на тази година, бе подкрепен от УЕФА. Това означава, че  в следващите четири години европейската централа ще финансира родната федерация във всяко футболно начинание, свързано с момичета, девойки и жени.

Основната част от средствата ще дойдат чрез програмата за „Развитие на женския футбол" към УЕФА, а за проекта пари са заделени още от БФС и от осемте общини, където ще бъдат изградени първите регионални женски футболни центрове. Добрата новина е, че сред тях е и В. Търново, където от години функционира ФК "Болярки".

Треньорът Валентин Витанов информира, че проектът на УЕФА и БФС стартира официално през новата учебна година, като сумата, която ще постъпи в централата в София, възлиза на 100 000 евро. Предстои да бъдат направени и курсове за треньори на момичета, девойки и жени. В първия курс са включени три негови възпитанички- Галя Ечева, Моника Симеонова и Тодорка Златкова, както и Тодор Петров от Елена, който води юношите на "Чумерна".

В момента Витанов работи с 15 момичета, но предстои по проекта като треньор да бъде назначен бившият наставник в школите на "Бали" и "Етър- 24"- Христо Михайлов. Негова асистентка ще бъде Тодорка Златкова. Веднага след началото на учебната година Михайлов ще започне да набира още състезателки от великотърновските училища. По същата схема ще се работи и в други общини от областта.