В. Търново се включва в Европейския ден на мобилността
В. Търново се включва в Европейския ден на мобилността / снимки: DarikNews.bg, sxc.hu

Велико Търново ще се включи в Европейския ден на мобилността 22 септември. Акцията „Маршрут без автомобили" е по инициатива на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов". Тя ще насърчи ходенето пеша и използването на велосипеди като устойчиви форми на градска мобилност, опознаването на града и неговото културно-историческо наследство.

Участниците в акцията на 22 септември ще трябва да преминат от 10,30 до 17,00 часа по маршрут: парк "Марно поле" - Туристически информационен център на ул. "Христо Ботев" №5 - Старата поща на Самоводската чаршия - музей "Възраждане и Учредително събрание" - крепост Царевец или обратно и да съберат 5 печата на специално отпечатани за целта талони. Задължително условие е включилите се в Деня на мобилността да карат велосипеди, ролери или скейтове в парк "Марно поле", които ще бъдат осигурени от "Стортувай инфо".

Събралите 5 печата на талона в Деня на мобилността ще участват в томбола с награди сувенири и рекламно-информационни материали, осигурени от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  

В. Търново се включва в Европейския ден на мобилността
netinfo

22 септември е кулминацията на Европейскиата седмица на мобилността, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансова подкрепа на ГД "Околна среда" и ГД "Транспорт" на Европейската комисия. Целта на кампанията е да насърчи европейските местни власти да въведат и популаризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят гражданите да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Европейската седмица на мобилността е въведена през 2002 година и въздействието и расте не само в Европа, но и в целия свят.

Мотото на кампанията тази година е "Движение в правилната посока", а на 22 септември "Град без коли!", като всички участващи градове ще определят няколко района, предназначени и за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.