В Търговската гимназия в Свищов празнуват 123 годишнина на училището
В Търговската гимназия в Свищов празнуват 123 годишнина на училището / netinfo
123 години от създаването на Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов се навършват днес. Тържествата започнаха в девет часа с поднасяне на цветя пред паметника на дарителя на училището. Концертът, посветен на празника започва в 9,30.

В празниния ден възпитаниците на гимназията ще обекат за пръв път официалните си униформи. На тържествения концерт ще прозвучи за пръв път и химнът на училището, създаден преди месец.

Държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" е първото професионално училище в България. Началото и е поставено през учебната 1884/85г. С княжески указ от 5 юни 1885 г. се утвърждава "Устав за отварянето на Търговска гимназия под наименованието "Димитър Х.Василев", а през август същата година с указ е утвърдено избраното първо настоятелство. За да реши тогавашното Народното събрание, че именно в Свищов трябва да бъде училището, основна роля изиграва желанието на Димитър Хадживасилев да дари средства, които да се използват за построяването и поддържането на училищна сграда, но не къде да е, а точно в родния град на неговите родители – Свищов.

През зимата на 1891 година се обявява конкурс за изработването на архитектурен проект за бъдещата учебна сграда. Най-силно впечатление прави проекта на австрийския архитект Паул Бранк, който представя бъдещата сграда на търговската гимназия като умален модел на сградата на виенския държавен университет. Конкурсът е спечелен от Бранк като българското правителство го задължава лично да ръководи и контролира строежа на сградата от полагането на първия камък до нейното окончателно завършване. На 1 септември 1892 г. е положен основният камък на сградата и нейния строеж продължава 40 месеца - до декември 1895 година. Стойността на сградата възлиза на 586 000 лева.

Днес в ДТГ "Димитър Хадживасилев" се обучават 570 ученици. В навечерието на празника си бъдещите счетоводители донесоха първа награда от областното ниво на състезанието по счетоводство и ще участват в националната надпревара. От фондация "Димитър Хадживасилев" училището получи за празника 10 нови преносими компютъра.