В Лясковец претворяват битови отпадъци в бижута и декорации
В Лясковец претворяват битови отпадъци в бижута и декорации / Дарик нюз, архив

Акция „От нищо нещо” на доброволките от Академия „ГЛОУ” започва от 10,00 часа на централния площад „Възраждане” в Лясковец. Акцията е част от международната кампания на Сдружение „ГЛОУ” „Аз държа на себе си!”. В рамките на инициативата посетителите ще научат техники за рециклиране на битови отпадъци и ще могат в практическите ателиета да ги превърнат в красиви бижута и декорации. За най-малките жители на общината са предвидени интерактивни игри и забавления.

Инициативата има за цел да привлече вниманието към възможностите за рециклиране в домашни условия и използването отново на някои вещи с ново предназначение. За посетителите на акцията Европейски информационен център– Европа Директно, Велико Търново е подготвил специален щанд с полезни безплатни материали за структурата и дейността на Европейския съюз.

Кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова ще посрещне доброволците в сградата на общината, където ще изнесе лекция за жените в политиката. В Академията участват общо 75 момичета от 29 населени места от цяла България. Академия „ГЛОУ” е образователна инициатива, насочена към момичета на възраст 14-18 години, целяща развитието на уменията им за комуникация, планиране, организиране и др. Българските обучители на Академията са подпомагани от д-р Джийни Хатчерсън, антрополог от Щатския университет на Западен Кънектикът, и група от 5 американски доброволци, сред които и Бетци Томас, професионален лайф коуч.