Учители обсъждат практики за задържане на ромските деца в училище
Учители обсъждат практики за задържане на ромските деца в училище / DarikNews.bg

Тридневен семинар с учители от над 30 базови училища, работещи по програмата  „Превенция на отпадане на ромските деца от училище", организира в Лясковец Център „Амалипе". Програмата е тригодишна,  финансира се от Фондация „Америка за България" и е с национален обхват. Тя се реализира с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката.

Участниците са учители от одобрените училищата за Северна България, които ще работят през втората година на програмата за задържане на ромските ученици в класните стаи. Целта е училищата с проблеми при задържането да черпят опит от практиката на базовите и реализирайки съвместни дейности, да повишат успеха на своите ученици, да намалят броя на безпричинните отсъствия и ефективно да влючат ромските родители в училищния живот.

Семинарът е насочен към избистряне на успешните модели и практики, които се реализираха през изминалата една година в над 30 училища, както и възможността те да бъдат адаптирани в нуждаещите се сега. Училищата, които ще работят през втората година са над 100 от цялата страна.