Ученик на легендата Свами Дев Мурти преподава йога на Ксилифор
Ученик на легендата Свами Дев Мурти преподава йога на Ксилифор / Пракрити

Сандип Сатиядев Кумар Йоги, един от най- близките ученици на вече покойният легендарен учител по йога Свами Дев Мурти, ще проведе семинар във В. Търново. От днес до събота той ще изнесе лекции и ще води практически занимания на Ксилифор по покана на Българската федерация по йога и на сдружение „Свами Дев Мурти". В програмата са включени известните техники от системата на Свами Дев Мурти, като Крокодилските упражнения, Нети, Наули и очистителни практики, информира Елка Гигилева- инструктур във великотърновския клуб Пракрити.

Сандип Сатиядев Йоги e магистър по човешко съзнание в университета Гурукул Кангри и бакалавър по музика от университета Курукшетра, Той е посветен в тайните на йога от прочутия гуру Свами Дев Мурти. Учи йога, аюрведа и други древни индийски дисциплини и в различни престижни школи в Индия. Експерт е по йога, медитативни терапии и дихателни практики, по акопресура и сукх даршан крии, очистващи техники като Нети, Дхоти, Наули, Тратак, както и по кундалини и медитационни техники. В момента работи като йога преподавател в института по мениджмънт и технологии Ишан, а преди това е работил в Харидвар при известния сега в Индия гуру Рам Дев.

Свами Дев Мурти му предава своята уникална система на йога, създадена специално за модерния западен човек, здравните практики и един ефективен древен индийски метод на лечение с биоенергия. Посветил го е и във висшите практики на медитация и мантра йога. Научил го е и да помага на семейството си, на страната си и на всички хора по света, да уважава другите и да е благодарен за това, което има.

Сандип Кумар има и уникалната способност да прави диагностика по аурата на човек, която вижда, когато се концентрира. След това с полагане на ръце и мантри предава биоенергия на човека, той като всяко заболяване е свързано с губене на определена енергия в тялото. Използва и акупресура, също по древен индийски метод. Прилага и някои аюрведични билкови рецепти, които е научил от големия йога и лечител Свами Дев Мурти, който през 2009 г. бе в България. Тогава той получи почетен знак на старата столица, медальон с ОМ /б.р. символ на йога/ и рудракша /б.р. зърно от растение наподобяващо човешкия мозък/ от великотърновката Петя Стефанова.