Ученици построиха сърце в подкрепа на донорството
Ученици построиха сърце в подкрепа на донорството / снимки: РЗИ
Ученици построиха сърце в подкрепа на донорството
46135
Ученици построиха сърце в подкрепа на донорството
  • Ученици построиха сърце в подкрепа на донорството

862 болни от цялата страна са записани в листата на чакащите за трансплантация, 19 от тях са деца. Това съобщи по повод Европейския ден на донорството - 22 октомври д-р Ани Ангелова от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. 807 човека се нуждаят от бъбрек, 28 от трансплантация на черен дроб, от които три деца. За сърце чакат 25 души, сред които две деца. Четирима са записани за бял дроб.

21 са били донорите през 2010 година. От началото на тази година органи са дарили четирима души, двама от тях от Велико Търново. Според действащия в България Закон за трансплантациите всеки човек би могъл да дари органи след смъртта си, освен ако писмено не откаже тази възможност в здравната си книжка и при личния си лекар. След края на жизнения му път най-близките роднини на починалия трябва писмено да потвърдят съгласие за донорство, ако обективните медицински обстоятелства го позволяват. В много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е декларирал отказ от донорство, каза д-р Ангелова.

Европейският ден на донорството се отбелязва за първи път през 1996 година по инициатива на проф. Филип Морел от Университетската болница в Женева. От 1998 година Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите, които са единственият шанс за живот на хиляди хора по света. Световната статистика отчита, че всяка година броят на хората, които се нуждаят от трансплантация се увеличава поради застаряването на населението, замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот.

Само в Европа над 56 000 души се нуждаят от трансплантация на някакъв орган или тъкани. За съжаление обаче броят на донорите намалява. Една от причините за това е липсата на достатъчно информация у близките на хората, изпаднали в мозъчна смърт, за да могат да дадат съгласието си те да станат донори.

Ученици построиха сърце в подкрепа на донорството
netinfo

В България Европейският ден се отбелязва за втора поредна година. Националната кампания под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целия свят" се провежда и във Велико Търново. През септември във всички училища в областта беше популяризиран национален ученически конкурс с участието на ученици от 7 до 12 клас в инициативата.

Ученици от училище "Димитър Благоев" направиха днес пред театъра фигура на сърце като символ на живота, а активисти на младежкия червен кръст анкетираха великотърновци за мнението им за донорството. В двора на болницата във Велико Търново пред паметника на патрона на лечебното заведение бяха засадени пет рози, колкото е броят на донорите в региона за последните две години.

Чуйте повече от д-р Ани Ангелова в звуковия файл.