Тържествено честват десетата годишнина от възстановяването на Апелативен съд
Тържествено честват десетата годишнина от възстановяването на Апелативен съд / netinfo

10 години от възстановяването на Апелативния съд във В. Търново и 130 години от създаването му ще бъдат отбелязани с тържествено събрание утре в Музей „Възраждане и Учредително събрание”.

Гости ще бъдат конституционни съдии Васил Гоцев, Владислав Славов, Димитър Токушев и Пламен Киров, председателят на Върховен касационен съд проф. Лазар Груев, главният прокурор Борис Велчев, юридическият съветник на президента Цветан Сивков, членове на Висш съдебен съвет.

Плакети за принос в утвърждаване на доброто име на съда, развитието на съдебната система и правораздаването ще бъдат връчени на четирима пенсионирани съдии в Апелативната инстанция. Представен ще бъде и юбилеен алманах за съда, както и изложба от архивни документи.

Велико Търново е един от петте града, в които през 1878 г. се учредява Апелативен съд наред със София, Видин, Русе и Варна.

След като няколко пъти е закриван и отново учредяван, Апелативният съд в старата столица е възстановен през януари 1998 г. За председател е избран Здравко Трифонов.Съдебният район обхваща окръжните съдилища в Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч и Габрово.

В момента съдът се председателства от Йорданка Неделчева.

В него работят 14 магистрати и 24 служители. Годишно съдът разглежда над 1500 наказателни и граждански дела.