Търсят директори за 15 училища и два общински детски комплекса
Търсят директори за 15 училища и два общински детски комплекса / DarikNews.bg, архив

15 общински училища и два общински детски комплекса във Великотърновска област ще имат нови директори. Конкурси са обявени за училищата в седем общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица. Две от тях са гимназии, останалите са начални и основни училища.

59 кандидати бяха подали документи в установения срок. За участие в конкурсите са допуснати 38 души. Те ще трябва първо да преминат писмен изпит, който е на 23 юли в залата на Регионалния инспекторат по образованието.

Д-р Николай Александров и Петър Иванов са заявили участие в седем конкурса. Според подадените документи д-р Александров ще се пробва да стане директор на двете СОУ-та „Ем.Станев" и „Г. С. Раковски" във Велико Търново, на ОУ „Христо Ботев" в Ресен и на ОУ „Св.П.Хилендарски" в Горна Оряховица. Той е кандидат за директорското място и на три основни селски училища - в Първомайци, Върбовка и Джулюница.

Петър Иванов пък ще се явява на конкурсите в Ресен, Средно село, Горско ново село, Батак, Първомайци и СОУ „Г.С.Раковски" във Велико Търново. Освен това той кандидатства и за шеф на Общинския детски комплекс в Горна Оряховица.

Другите шампиони според броя на конкурсите, на които ще отидат, са Ваня Ангелова и Мариан Георгиев. И двамата са подали документи за по пет училища, като ще влязат в пряка конкуренция за директорския стол на четири школа - „Христо Ботев" в Ресен, „Г.С.Раковски" в старата столица, „П.Хилендарски" в Г.Оряховица и „Елин Пелин" в Първомайци.

Училищата в Първомайци и Ресен имат най-много кандидати за директор- по осем. За Общинския детски комплекс в Горна Оряховица също има осем желаещи да го управляват. По петима са подали документи за ОУ „П.Хилендарски" в Горна Оряховица, СОУ „Емилиян Станев" и за училището в Батак. За школото в Орловец няма нито един желаещ, сочи справката на Регионалния инспекторат.

Писменият изпит е тест с нормативни въпроси. Преминалите го успешно се явят и на интервю. Тези, които са решили да се борят за повече от едно директорско място, трябва да се явяват на събеседване за всяко от посочените в заявлението си училище.